Малочны флагман краю | Официальный сайт газеты "Шинник"
17:29
29.04.2024

официальный сайт
www.shinnik.by
Пятница, 22 Апрель 2016
Малочны флагман краю

Філіял «Белшына-агра» ААТ «Белшына» званне малочнага флагмана Асіповіччыны атрымаў даўно, а мінулы год, хоць і быў складаным, але пацвердзіў справядлівасць такога статусу: ад кожнай каровы ў гаспадарцы надоена 5 536 кілаграмаў малака (па раёну – 4 316) – 111 працэнтаў да аналагічнага папярэдняга перыяду.
Найлепшыя вынікі атрымалі малочнатаварныя фермы ў Ліпені, Свіслачы і Вязаўніцы, дзе сярэднегадавы надой ад каровы адпавядае 7 353, 6 889 і 6 105 кілаграмам малака адпаведна.
Фактараў, якія садзейнічалі чарговаму кроку наперад, можна назваць некалькі. Будучае малако бярэ свой пачатак яшчэ на сенажаці і кукурузных палетках. У агульным у час «зялёнага жніва» было назапашана 775 тон сена, 12 815 – сенажу, 20 797 – сіласу. Цяжкасцей сустрэлася нямала: з-за засушлівага надвор’я даводзілася перасяваць участкі аднагадовых траў, не атрымалася закласці запланаваныя аб’ёмы зялёнай масы. І хоць па валавым паказчыку да пазалеташняга крыху не дацягнулі, аднак апраўдала чаканні якасць: усе кармы былі вышэйшага класу.

Зразумела, пры якасным рацыёне атрымліваецца і добрае малако – асноўная крыніца прыбытку гаспадаркі. Крыху разлікаў. Рознасць паміж фізічнай і заліковай вагой сыравіны, здадзенай малочнаму перапрацоўшчыку, летась склала 191 тону – пераводзячы на грошы, дадаткова атрымана выручкі за кошт тлустасці малака 858 мільёнаў рублёў, утрыманне бялку звыш нарматыву – 287. У выніку плюс за кошт якасці выліўся ў 1 мільярд 145 мільёнаў рублёў. Сярэдні кошт рэалізаванага малака склаў 4 385 рублёў з улікам надбавак, тады як без дадатковай аплаты яно б каштавала 4 022 рублі. Згадзіцеся, што розніца адчувальная, калі размова ідзе аб дзесятках тон штодня.
Яшчэ лепш справы ідуць сёлета: за студзень вытворчасць малака вырасла на 131 працэнт, у лютым паказчык атрымаўся каля 140. Толькі за першы месяц года гаспадарка зарабіла на рэалізацыі малака 4,6 мільярда рублёў, што на 1,6 млрд. больш, чым летась. Тлустасць малака адпавядала 4 працэнтам, класам «экстра» здадзена 52 працэнты. Кожны дзень зараз прыносіць гаспадарцы за рэалізацыю «белага золата» каля 150 мільёнаў рублёў.
Спрыяла павелічэнню малочнага валу і своечасовае асемяненне кароў. Ужо не адзін год тэхнік-асемянатар Віктар Мацвеенка ў ліку пераможцаў раённага спаборніцтва: вядомы спецыяліст забяспечыў атрыманне 112 цялят на 100 кароў і цялушак.
Выніковым аказалася наладжванне рэгулярнага дасканалага кантролю за работай ферм: штомесяц робіцца падрабязны аналіз, выяўляюцца слабыя месцы, шукаюцца шляхі выпраўлення хібаў. Існуе і гнуткая сістэма заахвочвання кіраўнікоў аб’ектаў жывёлагадоўлі. МТФ не спаборнічаюць паміж сабою, а галоўны прадмет параўнання – свае ж уласныя вынікі. І гэта, як паказала практыка, найбольш эфектыўна.
У любым поспеху важнае значэнне мае чалавечы фактар – і філіял заўсёды славіўся сваімі аператарамі машыннага даення. Напрыклад, Сняжана Жуковіч надаіла за год 394 299 кілаграмаў малака – па 8 389 кг ад каровы, прыплюсаваўшы да раней устаноўленага рэкорда 1 604 кілаграмы. Зараз гэтай руплівай працаўніцы даручана кіраваць фермай у Свіслачы. Сярэднегадавы надой у 8 018 кілаграмаў на рахунку даяра Аляксея Біцюна – ён у чарговы раз даказаў, што мужчыны з такой справай спраўляюцца ніколькі не горш за жанчын. 7 775 кг – вынік Наталлі Грышановіч, 7144 – Алены Рыжковіч. І гэта далёка не ўсе з тых, на каго можна і трэба раўняцца!
Валентина КОРБАЛЬ, (газета «Асіповіцкі край»).

Президент Республики Беларусь https://president.gov.by/ru Бобруйский горисполком Бобруйский горисполком Бобруйский горисполком Единый день информирования населения (ЕДИ) Единый день голосования
ЭТО ИНТЕРЕСНО ЗНАТЬ...
Интересные факты: картофель
Интересные факты: картофель

Существует более 4000 различных сортов картофеля.

Самый большой в мире клубень картофеля был выращен в 2010 году и весил 3,8 кг.

Рекорд по чистке картофеля – 10,49 кг за 10 минут.

Для приготовления самой большой картофельной оладьи понадобилось 3 тонны картофеля, 25 тысяч яиц, 350 литров оливкового масла и 30 кг соли.

Картофель является вторым по популярности продуктом питания в мире после риса.

В картофеле содержится больше витамина C, чем в апельсине, а также он богат калием и витамином B6.

Человек ест в среднем около 33 кг картофеля в год.

Листья и стебли картофеля токсичны для людей и животных из-за содержания соланина. Этот гликозид вызывает отравление при попадании в организм.

Одно из наиболее известных блюд из картофеля – это фри. Оно было изобретено в Бельгии в XVII веке.

Картофель можно использовать в косметологии для улучшения состояния кожи. Он обладает отбеливающими свойствами и помогает справиться с отечностью и воспалениями.

Перу считается местом с наибольшим разнообразием сортов картофеля. В этой стране выращивают более 3000 сортов этого овоща.

Картофельные чипсы были изобретены случайно. В 1853 году повар просто нарезал картофель слишком тонко.

Картофель был первым растением, выращенным в космосе. Это произошло в 1995 году на космическом шаттле «Columbia».

Картофель можно приготовить более чем сто способами: варить, жарить, печь, тушить, делать из него супы, пюре, запеканки и многое другое.

Картофель принадлежит к роду Паслен. Его «родственниками» являются помидоры, баклажаны, несъедобный табак и ядовитый паслен.

Не обошли стороной картофель поэты и художники. Одна из самых известных картин на эту тему – «Едоки картофеля» знаменитого нидерландского художника Винсента Ван Гога.

По материалам erudit-menu.ru


© «Шинник», 2015
Использование материалов разрешено только с размещением активной ссылки на наш сайт.

ОТКРЫТОЕ АКЦИОНЕРНОЕ ОБЩЕСТВО